Gatuvy ute på riksväg 255

Visa större karta
Bakom busskuren till vänster syns Sands parkering mellan träden och till höger framför brevlådorna syns skogsvägen ner till Djupviken.

Djupvikens historia

Wasakårens stuga i Djupviken är byggd runt 1890 och var en gång i tiden en sommarstuga till en professor i Uppsala, byggd i schweizerstil med två våningar, balkong, pigkammare, köksingång och ett antal kakelugnar. Efter professorn gått bort vill hans släktingar göra en restaurang där, med ångbåtsbrygga, men eftersom de inte ägde marken fick ägarinnan fröken Anna Cederström på Kungshamn rätt till huset. Hon ville att naturen runt Djupviken skulle stå orörd.

Länge stod det tomt och oanvänt, men sen träffade fröken Anna scouter och tyckte att det var en bra idé att scouterna fick hålla till där. Det var tänkt att scouterna skulle göra iordning huset, men dålig ekonomi och ett världskrig kom emellan. Efter kriget var huset i rätt dåligt skick och såg ut som ett kråkslott, och med dåtidens idéer (1950-talet) hur en scoutstuga skulle se ut, rev man övervåningen (Även om det skulle ha kostat lika mycket att bevara huset som det såg ut.) och satte ny panel och stora fönsterluckor allt i brunt så att den skulle smälta in i omgivningen.