Gatuvy ute på riksväg 255


Visa större karta
Bakom busskuren till vänster syns Sands parkering mellan träden och till höger framför brevlådorna syns skogsvägen ner till Djupviken.

Storstugan

Storstugan i Djupviken består av en hall med städskåp och en liten toalett.

Till höger, från ytterdörren sett, finns ett kök med spis, kyl och frys. Det finns ingen diskmaskin så det är handdisk som gäller.

Innanför köket finns ett kombinerat förråd och sovrum med tre sängplatser varav två är i en våningssäng.

Till vänster finns ett ledarrum med sex sovplatser i tre våningssängar.

Rakt fram finns matsalen med eldstad och utgång till altan. I matsalen finns plats för ca 30-35 sittande vid bord.

Till höger om matsalen finns ett rum som kan användas som samlingsal, sovsal eller dylikt

Innan för salen finns en liten hall med en ytterdörr samt dörrar in till två tvättrum med varsin tvättränna.

Annexet

Innanför ytterdörren finns en hall med ett duschrum direkt till höger från hallen. Lite längre in till höger finns ett sovrum med tre sängplatser. Rakt fram finns en toalett med handfat.

Till vänster finns Annexets storstuga med kök, matbord, kamin samt sex sängplatser i tre våningssängar. Där finns även en nödutgång.

Från utsidan på Annexet når man några förråd samt vedboden.

Torrdasset

Bakom Annexet finns två torrdass samt förråd.

Övrigt

Rakt framför storstugan och upp för kullen finns lägerbålsplatsen med eldstad. Det finns en till lägerbålsplats nedanför trapporna ner till Ekoln. På kullen finns också plats för tält. På andra sidan kullen finns fotbollsplan. I sann scoutanda lutar den åt ena sidan så laget som spelar i nerförsbacke brukar ha en fördel. Bra att byta sida i halvtid alltså…

Oftast används dock fotbollsplan som tältplats eller annan aktivitetsyta.

Nere vid Ekoln finns också båthuset med några kanoter.

Djupvikens historia

Wasakårens stuga i Djupviken är byggd runt 1890 och var en gång i tiden en sommarstuga till en professor i Uppsala, byggd i schweizerstil med två våningar, balkong, pigkammare, köksingång och ett antal kakelugnar. Efter professorn gått bort vill hans släktingar göra en restaurang där, med ångbåtsbrygga, men eftersom de inte ägde marken fick ägarinnan fröken Anna Cederström på Kungshamn rätt till huset. Hon ville att naturen runt Djupviken skulle stå orörd.

Länge stod det tomt och oanvänt, men sen träffade fröken Anna scouter och tyckte att det var en bra idé att scouterna fick hålla till där. Det var tänkt att scouterna skulle göra iordning huset, men dålig ekonomi och ett världskrig kom emellan. Efter kriget var huset i rätt dåligt skick och såg ut som ett kråkslott. Med dåtidens idéer (1950-talet) om hur en scoutstuga skulle se ut, rev man övervåningen (Även om det skulle ha kostat lika mycket att bevara huset som det såg ut.) och satte ny panel samt stora fönsterluckor. Allt i brunt så att stugan skulle smälta in i omgivningen.