En scoutkår kan variera i storlek. Scouternas största kår har drygt 650 medlemmar. Wasakåren är lite mindre men har länge varit en av de 10 största.
Det finns inget självändamål med att vara stora men Wasakåren vill erbjuda så många som möjligt att vara scouter.
I scoutkåren finns det olika avdelningar som är uppdelade efter scouternas åldrar. Inom scouterna kallas det ofta för grenar. Det finns familjescouter, som är de yngsta och som har en förälder med, spårare, upptäckare, äventyrare, utmanare samt rover lag. Läs mer om avdelningarna under menyvalet Avdelningar.
Varje avdelning är uppdelad i patruller (små grupper). En patrull består av fem till åtta medlemmar. I patrullen får scouterna träna sitt ledarskap genom att leda andra som är yngre eller lika gamla. Varje avdelning träffas en gång i veckan i någon av scoutstugorna förutom familjescouterna som träffas en till två gånger i månaden.
Kåren högsta organ är kårstämman som hålls en gång om året, på våren. Där får alla medlemmar vara med, diskutera och rösta. På våren behandlas föregående år, inlämnade handlingar som stämman ska ta beslut om samt hålla val till de platser i styrelsen som antingen det blivit dags för omval till eller som blivit vakanta under året. Det brukar också vara en extra stämma på hösten då fokus är kommande är, dvs. budget, verksamhetsplan samt medlemsavgifter. Även motioner och propositioner behandlas då.
Wasakåren har en på kårstämman vald styrelse som träffas ca en gång i månaden. På styrelsemötena diskuteras bland annat kommande aktiviteter och ledarsituationen. Styrelsen följer också upp ekonomin och rapporter från arbetsgrupperna. Klicka på länken nedan för att läsa mer om styrelsen.
Kåren har ett antal arbetsgrupper som hanterar olika delar som behövs för att stödja ledarna, utveckla verksamheten och ta hand om och förbättra vår utrustning och lokaler. En del är till exempel medlemsregistret som uppdateras löpande. Stuggruppen sköter om våra stugor och gör mindre reparationer eller tar in fackmän. Några gånger om året ordnar de så att alla i kåren och scoutföräldrarna träffas för att städa och göra lite större underhåll i och omkring stugorna.
Det finns också våra Wasakompisar som inte är aktiva just nu inom kåren men som vill stötta kåren. De är givetvis välkomna att hjälpa till när de vill och får såklart bli aktiva när de vill.
Wasakårens Föräldragille, vanligen kallat WFG, brukar samordna julmarknaden som återkommer varje år den andra advent. Vi vill gärna ha fler aktiviteter men orkar just nu inte med mer. Vill DU vara med och stötta Wasakåren, kontakta WFG!
Wasakåren är i sin tur direktansluten till den nationella scoutorganisationen Scouterna. Att kåren är direktansluten innebär att den inte tillhör någon annan scoutorganisation också, som Salt scout, Equmenia eller Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF.
Kåren tillhör också ett distrikt som i vårt fall är Upplandsslättens scoutdistrikt. På världsnivå finns världsscoutorganisationerna World Organisation of the Scout Movement, WOSM, och World Association for Girl Guides and Girl Scouts, WAGGGS. Alla scouter i Sverige är medlemmar antingen i WOSM, för alla som inte identifierar sig som tjejer, eller WAGGGS, för alla som identifierar sig som tjejer. Mer om detta finns att läsa på Scouternas hemsida.
Senast uppdaterad 2024-04-22